Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

A ragyogóan fehér fogakra nem csak ma van igény

Érthető módon a ragyogóan fehér fogakra egyre nagyobb az igény. Az elszíneződött fogak legtöbb esetben az igénytelenség és ápolatlanság hatását keltik. Ezzel szemben egy fehér fogsor az ápoltság „hírnöke”. A rendszeres és megfelelő fogtisztítás ellenére is lekezdhetnek fogaink elszíneződni.

Sokan abban a téveszmében élnek, hogy a fogaink színe csak az öröklésen múlik, genetikai adottság. Ez messze nem így van. A testünk öregedésével a fogaink állapota isi romlik, színe megváltozik. Az ételeink mesterséges színezőanyagai is elváltozást okozhatnak a fog színében.

Kutatások bizonyítják, hogy egyes italok (kávé, kóla, tea) fogelszíneződést okozhatnak. Sőt meglepő módon még a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények is előidézhetik a fogak sárgaságát. A dohányzás miatt a nikotinos, kátrányos fogkő hamarabb megtelepszik és elszíneződéshez vezethet.

Utazás a múltba

allergia

Az ókorban élő Arisztotelész tanítványa is népszerűsítette már a fehér fogakat. Az I. század római orvosai az állati vizeletet tartották a leghatékonyabb fogfehérítési „szernek”. Sőt vizeletből készültek az első fogkrémeink, amik nem csak fehérítették hanem ápolták is a fogsort. Egészen az 1700-as évek közepéig szájvízként használták a vizeletet. Columbus Kristóf 1492-es partra szállásakor fedezte fel,  hogy a bennszülöttek karbamiddal fehérítik a fogaikat.

A XIV. században fejlesztették ki azt a fogfehérítési eljárást ami során méz-tengeri só-ecet keverékének masszájával sikálták az emberek a fogaikat. Ez egész a XVIII. század második feléig kedvelt tisztítószerként működött. Az uralkodó osztály ilyenkor már egy francia fogorvos, Claude Jaquier de Gerandy által kitalált szerrel mosták a fogaikat. Ez vízzel elkevert korall, illetve gyöngyházpor volt. Ezzel a módszerrel a királyi udvarban élő emberek foga ragyogóan fehér, lepedék mentes volt. Tehát nem csak napjainkban van igény a ragyogóan fehér fogakra, hanem már a múltban is voltak kísérletek a megfelelő „fogkrém” tökéletesítésére.

Forrás: Hegedűs Dental – Fájdalommentes fogászat Budapest belvárosában

882 megtekintés, 1 a mai napon