Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Szex és kultúra az ellentmondások tükrében

Amennyiben a szexet és a szexuális szokásokat kulturális oldalról próbáljuk megközelíteni, rengeteg ellentmondásba és paradoxonba botolhatunk bele. Nagyon sok esetben ugyanis bizonyos kultúrákban és tradíciókban még az azonosnak vélt normák is ellentmondásosak, vagy betartásuk meglepően szabadon értelmezendő.

A legalapvetőbb kulturális hagyományok

A Földön nagyon sok kultúrában a nőknek elméleti szinten meg kell, vagy valamikor meg kellett őrizniük szüzességüket a házasságukig. Ez azért paradoxon, mert ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így mindent vagy közösen kell megtapasztalniuk, vagy a férjnek már nagyon tapasztaltnak kell lennie, egyszóval igazán kiműveltnek. Ezt csak úgy érheti el, ha korábban számtalan nővel folytatott már szexuális viszonyt, így hogy esetükben miért nem kell megőrizni a szüzességet a házasságig, arra határozott válasz egyetlen kultúrában sem született még.

Ha csak nem az, hogy kulturális sajátosságokból kifolyólag a nemek iránti elvárások minden esetben különböznek, a világ ugyanis férfiközpontú szemléletet ápol, aminek folyamán a nőket egyfajta szexuális tárgyként kezelik. Főként az ilyen kulturális sajátosságok miatt a nők mintegy harmada a világon 18 éves koráig elszenved valamilyen szexuális bántalmazást vagy erőszakot, mert fiatalon hozzákényszerítik egy férjhez.

Szex és kultúra az ellentmondások tükrében

Szex és kultúra az ellentmondások tükrében

A vallásosság hozadékai

Ha a szexuális életet kulturális szemszögből vizsgáljuk, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a vallásosság általában a legkomolyabb hatást gyakorolta minderre. A szexuális problémák hátterében ugyanis rengeteg konzervatív, vallásból fakadó megszorítás vagy szabály állhat. Példának okáért a kereszténység bűnös dolognak bélyegzi a szexualitást, ami a gyakorlatban úgy nyilvánulhat meg, hogy az emberek gyakran tudat alatt, de képtelenek élvezni a szexet, mert bűnös élvezetnek tartják. Vannak olyan európai kultúrák – Írországban például nagyon jellemző –, ahol a fiatalokba még mindig azt nevelik, hogy a házasság után is csak akkor engedélyezett a szex, ha az utódnemzés céljából történik.

Érdekesség, hogy más katolikus kultúrában, például Olaszországban sokkal engedékenyebbek voltak ezen a téren az egyházi vezetők, ezáltal ők az élet nagyon fontos örömforrásának tekintik a szexet, így az olasz nők teljesen természetesnek tartják a flörtölést, az utánuk füttyentést, vagy azt, hogy megérintsék őket. Ez más keresztény kultúrákban nem elfogadott, sőt zaklatásnak minősül.

Érdekesség, hogy a szexhez leginkább csak a nyugati vallások kultúrái állnak hozzá negatívan, keleten ez egyáltalán nem jellemző, így például ott a muszlim, ahol a vallási kultúra egyik fontos és pozitív része a szexuális együttlét. Fontosságát még a Korán is kiemeli, sőt Indiában konkrétan hagyományok és tradíciók egész sora övezi a szexualitást, amit a Kámaszútra bizonyít a legjobban, de például a bűn és a szex fogalma Kínában sem kapcsolódott össze egymással soha.

1847 megtekintés, 1 a mai napon