Sokáig szeretnél élni? Kövesd te is az Okinawa-diétát!
Ki ne szeretne egészséges, hosszú, boldog életet élni? Az emberek nagy többsége arról álmodik, hogy valóban sokáig fog élni, ennek ellenére sokan egyáltalán nincsenek tisztába azzal, hogy hogyan tudnának mindent megtenni az egészségükért.
Nos, a Japán Okinawa szigetcsoporthoz tartozó népcsoport pont a hosszú életkorukról, és a különösen alacsony krónikus betegségek előfordulási aránya miatt lett híres. De vajon mi a titkuk? Mit tudnak a japánok, amit mi nem, és milyen életmódot folytatnak, melynek köszönhetően itt van a legmagasabb a százéves vagy az annál idősebb emberek száma a világon?
Mitől él ilyen sokáig az Okinawa népcsoport?
Kék zónáknak nevezik azokat a régiókat, ahol az emberek az átlagosnál tovább tudnak élni. Ezeknek a régióknak a kutatása alkalmával kapcsolatot fedeztek fel az Okinawa népcsoporthoz tartozó százévesek és a tápláló és egészséges ételek között.
Emellett Asako Miyashita New York-i dietetikus kiemelte azt is, hogy az okinawai étrend, az egészséges életmódbeli szokások valóban segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek, illetve az elhízás arányát. Ez a diéta leginkább az alacsony kalóriatartalmú, teljes értékű, növényi alapú, friss élelmiszerekből áll, így az étrend nagy részét a rengeteg zöldség, a hüvelyesek, illetve a gabonafélék teszik ki.
Ezért az itt élők kis százalékban fogyasztanak állati fehérjét, alkalmanként sertéshúst, halakat, tenger gyümölcseit. A diéta másik különlegessége, hogy az itt élők teljes mértékben elfogadják a „Hara Hachi Bu” japán koncepcióját, mely szerint csak addig szabad enni, míg nyolcvan százalékban nem érezzük jóllakottnak magunkat.
Mik az okinawa-étrend előnyei?
Ez a rendkívül egészséges étrend valóban hozzájárul a hosszú élethez. Segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kialakulását, mint például a szívbetegség, a daganat, illetve a cukorbetegség. Ez egyrészt betudható az étrend magas rosttartalmának, mely rengeteg előnnyel jár, főleg a bélrendszerre nézve. Ezek a népek minden étkezésnél igen változatos ételeket fogyasztanak, ezeket pedig mindig kis adagokba porciózzák, ez segít megtartani az egészséges testsúlyt.
29 megtekintés, 2 a mai napon