Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Híres kedvenceink

Az állatokat sok esetben magunk vagy családunk örömére, esetleg az otthoni gazdálkodás részeként megélhetésünk megkönnyítésére a húsukért, bőrükért, tejükért tartjuk. Néhányan azonban egészen más szerepet töltöttek be az ember életében, és a házi dívány kényelme vagy a hátsó udvar helyett kiemelkedő tulajdonságaik vagy cselekedeteik által vonultak be a történelembe csakúgy, mint a filmsztárok.

Barry, a vándorlelkek megmentője

A zarándoklás az emberiség vallástörténetében a vándorok egyik legfontosabb próbatétele, melyhez évszázadok során jól bejáratott útvonalak kötődnek. Ezek közül a legismertebbé talán a Szent Bernát-hágó vált. Az itt élő szerzetesek kutyáik segítségével az eltűnt vándorok felkutatásában vettek részt. A mentőkutyáknak hála számtalan emberélet menekült meg az időjárás viszontagságai elől, de közülük is egy bernáthegyi örökre bevéste magát a szívünkbe. A kolostornál tizenkét évet szolgált Barrynek köszönhette az életét negyven ember, akik nélküle a hó örök birodalmának foglyai maradtak volna. A legenda szerint a hős bernáthegyi egyszer egy fagyhalál közeli állapotban levő kisfiúval a hátán érkezett a kolostorba. Ma a Berni Természettudományi Múzeum őrzi a kitartó és hűséges munkájának emlékét.

A Szent Bernáthegyi kutya a hegyekben kalandozók hű társa és megmentője lehet.

A Szent Bernáthegyi kutya a hegyekben kalandozók hű társa és megmentője lehet.

Lajka, az űrkutya

A Lajka keresztévre hallgató kóbor kutya csillaga a szovjet űrkutatási hivatal által emelkedett magasra, aki a hideg moszkvai telek gazdátlan csavargójaként hozzá volt szokva a zord körülményekhez, és ezek átvészelésének képessége egyszer csak a kutatók szemében is fontos értékké vált.  Rajta kívül még két másik ebet jelöltek a küldetés teljesítésére, de Lajka bizonyult a legszívósabbnak közülük. Innentől rövid időn belül – a kiképzések teljesítése után – a világ összes kutyája közül a legnagyobb utat járta be: az utcákban való éjjeli portyázásai után egészen a világűrig jutott. A megszokott kutyatápok helyett speciális, űrben fogyasztható étel volt a menü, a Földön ismert törvények helyét pedig átvette az ismeretlen sötétség és súlytalanság megtapasztalása. Lajka sosem tért vissza a Földre. A híradások szerint koporsója, a Szputnyik -2 még 2570-szer kerülte meg a Földet azelőtt, hogy elégett a Föld légkörében 1958. április 4-én. A szebb életre méltó eb létezése kulcsfontosságú tapasztalattal gazdagította az emberiséget: űrutazása volt ékes példája annak, hogy a kilövés és a súlytalanság állapota túlélhető.

Igaz fabulák főhősei

Míg Barry csodával határos teljesítményének helyszíne a szárazföld volt, addig Lajka a Föld légkörén kívül teljesítette be sorsát. Mindkettő kutya élete nagy lépés volt az emberiség szolgálatában. Egyes kutyafajtákat speciális tulajdonságaik a házi kedvenc szerepkörhöz képest egészen másféle élet betöltésére predesztinálják. Mivel „hétköznapi” társaikhoz képest általában nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezért jobban érdemes is odafigyelni a testi épségükre, ízületeik védelmében. A bernáthegyieket azóta is sikerrel alkalmazzák környezeti katasztrófák, például földrengések során a túlélők felkutatására, míg más típusúak a kifinomult szaglásuknak köszönhetően a bűnügyek kiszimatolásában vannak a legnagyobb segítségünkre.  Igaz és szép történetek ezek, melyek még inkább a kutya szeretetére nevelnek bennünket.

2222 megtekintés, 2 a mai napon