Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Párkapcsolati kulturális különbségek

  • Hirdetés címe: Párkapcsolati kulturális különbségek
  • Állapot:
  • Ár:
  • Telefon:
  • Település:
  • Feladva: 2022. január 13. csütörtök 13:15
image

Leirás:

Amióta az emberiség benépesítette a Földet, minden földrészen eltérő viszonyokhoz kellett alkalmazkodniuk. Más képességek váltak fontossá, attól függően, hogy éppen milyen külső hatásokhoz kellett igazodniuk.

Ugyanígy a népcsoportok viselkedésében is eltérések mutatkoznak, ami kihat akár a párválasztásra, vagy éppen a szexuális életre is. A párkapcsolati választásokban elég erőteljesen láthatóak a különbségek, hiszen vannak hagyományok, ami alapján választják ki életük párját az emberek.

Léteznek olyan kultúrák, ahol a monogámia dívik. Legtöbb népnél ez az egyedüli törvényes párkapcsolati forma. Ezen kívül léteznek olyan emberi közösségek is, ahol elfogadott a többnejűség. Idegen szóval poligámiának nevezik, bár ez nem csak többnejűséget, hanem többférjűséget is takarhat. Azonban a többférjűséget poliandriának nevezik. Ezen kívül léteznek szexualitás béli különbségek is. Sajnos sok helyen a nőket még mindig használati eszköznek tartják a férfiak, úgy a mindennapokban, mint a párkapcsolatban.

Mi az a többnejűség és többférjűség?

aktivan

Azt tartják, hogy mindkét párkapcsolati formával a tehetősebb emberek éltek régen, hiszen sokkal nehezebb eltartani egy nagyobb létszámú családot. A női háremet tartó férfiaknak nyilvánvalóan több gyermekük születik, hiszen több nővel tartanak fenn szexuális kapcsolatot. Így a gyermekek egy apától, de több anyától származhatnak. Modern világunkban azonban, amikor a nők is munkaviszonnyal rendelkeznek, könnyebben megoldott a család eltartása. Többnejűség lehet egy muzulmán vagy egy mormon közösségben.

Térjünk rá a többférjűségre. Ez kevésbé elterjedt párkapcsolati forma. Azt hihetnénk, ez a kapcsolati mód már régen a múlt ködébe veszett, pedig nem így van. Régen több helyen is éltek ezzel a lehetőséggel. Talán mert kevés volt a nő, de akkor is leginkább olyan férfiak kerültek ebbe a kapcsolatba, akik testvérek voltak. Bármennyire hihetetlen, de mai világunkban is létező ez a párkapcsolati mód, méghozzá Tibetben, valamint Nepálban, a serpák között is megtalálható. Utóbbiaknál a többnejűség is dívik.

586 megtekintés, 2 a mai napon

  A tétel helyeÜzenet a hirdetőnek.