Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Mire kell figyelni egy lapos képernyős TV falra szerelésénél?

Mivel a síkképernyős tévék nem rendelkeznek képcsövekkel, ezért vékony kialakításuknak köszönhetően könnyedén felszerelhetők a falra is egy megfelelő fali konzol vásárlásával. Ma már számtalan különféle rögzítő rendszer kapható erre a célra, így mindenki garantáltan megtalálhatja majd a pénztárcájához és igényeihez megfelelő darabot, ugyanakkor a felszerelés során így is érdemes lesz majd odafigyelni néhány apróságra. Hogy mik ezek?

Ha nem csak a képet, hanem a zenét és a hangot is élvezni akarjuk

Amennyiben egy lapos képernyős televízió esetében mindent szeretnénk maximálisan kiélvezni, egyszóval egy koncert DVD megtekintése során nem csak a képet szeretnénk maximálisan látni, hanem a zenét is megfelelő módon akarjuk hallani, akkor érdemes a megfelelő helyre feltenni a konzolt, illetve a tévét, amelynek kijelölése gondos tervezést követel. Érdemes egy jó kondiban lévő ismerőst megkérni ahhoz, hogy segítsen ebben a folyamatban, hiszen ahhoz, hogy kiválasszuk a tévé legjobb helyét, érdemes meggyőződni mindenről a gyakorlatban is, így lényegében a helyére tenni a tévét – az ismerős erős kezeinek segítségével –, megnézni, hogy mindenhonnan maximális rálátásunk van-e a képre, illetve megfelelően halljuk a hangot, illetve zene esetében minden hang megfelelően eljut-e hozzánk a hangszórókból.

Mire kell figyelni egy lapos képernyős TV falra szerelésénél?

Mire kell figyelni egy lapos képernyős TV falra szerelésénél?

Ezen a téren meg kell győződnünk a faltól való távolság beállításától – ha hátul van a hangszóró, nem csak zenei DVD-ket lesz katasztrofális élmény nézni a tévén, hanem filmeket is –, ezen felül pedig a megfelelő magasságot is meg kell találni. Ezzel kapcsolatos alapszabály, hogy a készülék aljának a padlótól legalább 50-60 centiméteres magasságban kell elhelyezkednie, de természetesen magasabbra is lehet helyezni, sőt a készülék döntéséről is az adott helyiség kialakításának kell döntenie. Figyeljünk továbbá a falhoz mért távolságra is, ami nem csak a hanghatások miatt nagyon fontos – a legtöbb készüléknek hátul van a hangszórója –, hanem azért is, mert ha túl közel rakjuk, nem tudjuk majd állítani a képernyő dőlését, ezen felül pedig a tévé mindig hőt is termel, amit nem szerencsés közvetlenül a falra engedni.

A súlykorlát és a kábelek

Egy TV-nek a falra való felszerelése kapcsán fontos szempont, hogy az adott fali konzol biztosan elbírja-e tévénk súlyát. A korlátot minden egyes konzol esetében jelezniük kell a gyártóknak, így amennyiben nem direkt a mi típusunkhoz való tartót veszünk, hanem egy univerzális darabot, akkor mindig ellenőrizzük le, hogy a súllyal nem lesz-e probléma. Mindig olyat vegyünk, ami legalább fél kilóval nagyobb súlyt képes kibírni, mint a tévénk, a konzolt pedig mindig kizárólag jó minőségű csavarokkal és tiplikkel fogassuk fel.

A falra szereléskor érdemes figyelembe venni még a kábelek elrejthetőségét is, hiszen egy tévéhez akár 5-6 kábel is csatlakozhat optimális esetben. Tegyük tehát olyan helyre a készüléket, ahová beépíthetünk egy kábelcsatornát, vagy olyan berendezési tárgyak vannak a közelében, amelyek elrejtik a huzalokat.

3205 megtekintés, 1 a mai napon