Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Már a világűrben is bizonyítanak a Renishaw méréstechnológiai eszközei

Minden téren szintet léptek a Renishaw méréstechnológiai eszközei, amelyek a földi használat után immáron a világűrben is helytállnak. Az Európai Űrügynökség 2014. április 3-án a francia Guayanából fellőtt Sentinel-1A műhold fedélzetén a Renishaw által gyártott legújabb enkóder-technológia, az Optical Communications Payload (Optikai Kommunikációs Egység) került felszerelésre, amely egy forradalmi újdonságnak tekinthető lézeres kommunikációs rendszer, az egyes műholdak közötti párbeszédet könnyíti meg.

A röviden csak OCP-nek nevezett egység egy alacsony föld körüli pályán, valamint egy GEO pályán keringő műhold között létesít optikai kommunikációs kapcsolatot, egy Lézeres Kommunikációs Csatoló rendszer segítségével. A másik GEO LCT modul egyébiránt már a világűrben kering egy ideje, méghozzá a korábban fellőtt Alphasat műholdon.

A földinél nagyobb teljesítmény

Mivel a világűr egy rendkívül szikár és egyáltalán nem olyan kiegyensúlyozott környezet, mint a földi légkör, ezért a kérdéses enkóderek lényegesen nagyobb teljesítményen üzemelnek, mint a környezetünkben működők. A Renishaw kiemelten nagy figyelmet szentelt az alkatrészek tartósságára, hiszen az eszközöknek cudar környezetet kell kibírniuk, miközben egy esetleges javítás óriási pénzügyi terhet róna a gyártóra. A megfelelő technológiák és alapanyagok kiválasztására éppen ezért óriási figyelmet szentelt a Renishaw, és sikeresen meg is felelt az új környezet által követelt kritériumoknak.

Már a világűrben is bizonyítanak a Renishaw méréstechnológiai eszközei

Már a világűrben is bizonyítanak a Renishaw méréstechnológiai eszközei

A németországi Tesat-Spacecom mérnökei egyébiránt egy forgó enkódert alkottak meg a második generációs LCT rendszerhez, amely lényegében egy teleszkóp lett koherens vevő- és adó egységgel. A Tesat a Renishaw csapatával szoros együttműködésben dolgozott annak érdekében, hogy az űrbe feljuttatott enkóder valóban kommunikációképes legyen. Az új szisztéma technológiája egyébiránt nagymértékben megegyezik a Renishaw TONiC termékvonallal, amelynek működési tartománya -40 Celsius foktól +80 Celsius fokit terjed. Ezen túlmenően a rendszer védett a nap-, és a kozmikus sugárzással szemben, ezen túlmenően pedig fel van készítve még arra is, hogy ellenálljon a rakétaindítás során keletkező komoly mechanikus terhelésre.

A Tesat enkóderről

A Renishaw és a Tesat közös enkóderét egyébiránt a CPA mindkét forgó tengelyén alkalmazzák majd, hovatovább a tervek szerint a jövőben felbocsátandó összes eszközre beépítésre kerül majd, így többek között az összes Sentinel műholdas egységbe is. Az enkóder a referenciajeleket közvetlenül az inkrementális csatornákba foglalja, ezáltal bármelyik két jel közötti távolság teljesen egyedinek tekinthető, ezáltal határozottan megkülönböztethető. Ebből eredően elég egy aprócska elfordulás ahhoz, hogy a két jeladó közti távolság felmérhető legyen, illetve az abszolút pozíciót is kikalkulálhassuk.

1886 megtekintés, 2 a mai napon