Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

így szigetelik az állatok a vackaikat

Az állatok nagy része épít magának vackot, melyben egyesek csak éjszakára vonulnak vissza, más fajok viszont akár napközben is tartózkodnak, vagy épp csak éjszaka merészkednek elő onnan. Attól függően, hogy az adott faj mely égövön honos, különböző megoldásokkal kell élnie.

A hűvösebb vidékek vacoképítő állatainak a hőszigetelés gondjával is meg kell birkózniuk, mikor fekhelyüket, odújukat, vackukat kialakítják. Nyilvánvalóan az adott vidék klímájához alkalmazkodó bundájuk segíti fenntartani a megfelelő hőháztatást, de mikor álomra hajtják fejüket, elkél a támogatás.

Az ember házainak hőszigetelése ugyanazt a célt szolgálja, mint egy rókalyuk vagy bagolyodú, esetleg mókuslak, jegesmedve barlang vagy nyúlüreg esetén. A jegesmedve például a hónak köszönheti, hogy megfelelően védve van a fagyás ellen. A hó levegős anyag, így jól hőszigetel annak ellenére, hogy alapvetően hideg. A jegesmedve alacsony testhőmérsékleten is képes átvészelni a hatalmas fagyokat, szervezete, a „takarékos üzemmód” és a tömött, erős bundája a hóbarlangokban bőven megvédi a fagyástól.

Az Európában nagyon elterjedt vörös róka ősszel már elkezdi kibélelni a lyukat, melyben „megszállt”. Ehhez száraz növényeket gyűjt, de tekintve, hogy homokos, agyagos domboldalba szeret ásni, a telet erős bundájával és a dögökkel, melyeket elejt, jól kihúzza. A rókák sokszor nem egyedül laknak a rókalyukban és az állatvilág legelemibb védekező, melegítő eszközét használják, ami nem más, mint egymás közelsége. A mókus és a faodúkat kedvelő madarak talán a legérdekesebb és legkönnyebben megfigyelhető hőszigetelő állatok.

fengshui

A madaraknak könnyű dolguk van, mert hőszigetelő anyagukat saját maguk termelik. A gallyakból, száraz növényekből és élelmesebb madarak esetén szinte bármiből összeállított fészek hőszigetelésre saját kihullott vagy kitépett tolluk teszi fel a pontot. A mókusnál is hasonló a helyzet, ő a bundája elhullott szálait és még sok egyebet használ a jó meleg odú kialakítására.

Jól látható, hogy a hőszigetelés a természetben is alapvető, így hát nem érdemes „meztelenül” hagyni egyetlen házat sem, melynek energetikája nem éri el a kiváló mértéket. Ha fűtünk, megfagyni nem fogunk, azonban pénztárcánkat jelentősen megterheli a téli időszak. Egy hőszigeteléssel sokat spórolhatunk évről évre, nem csak pénzt, de természetesen energiát is.

1242 megtekintés, 1 a mai napon