Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Ennyivel keres kevesebbet ma Európában egy nő

Nem csak Magyarországon, hanem összességében és átlagosan egész Európában sokkal kedvezőtlenebb a nők munkaerő-piaci helyezete és megítélése a férfiakéhoz képest, ami nem csak lehetőségeik, hanem fizetésük tekintetében is gyakran megmutatkozik. Az egyik vezető magyar életbiztosító által elvégzett friss kutatások szerint hazánkban ma a munkaképes férfiak több mint 63 százalékának van munkája, azonban a nők esetében ez alig 52 százalékra tehető.

Kevesebbet keresnek a nők

A statisztikák szerint a magyar dolgozó nők átlagkeresete a férfiak fizetésének alig 82 százalékát teszik ki a vásárlóerő-partitás tekintetében, tehát közel 20 százalékkal kevesebbet keresnek. Az uniós átlagnak a férfiak és a nők jövedelmének egymáshoz mért aránya megfelel – tehát a többi tagállamban is ekkora az eltérés –, ellenben a magyar nők fizetése alig haladja meg európai társaik átlagjövedelmének a felét, külföldön tehát legalább kétszer ilyen jól keresnek.

A szórás egyébiránt a tagállamok között meglepően magas, Szlovéniában például messze jobban keresnek a nők minden tagállamhoz mérten – itt csak 2,5 százalékos a két nem közötti fizetések aránya –, de Észtországban akár 30 százalékkal is jobban kereshet egy férfi.

Az öregségi nyugdíjak tekintetében szintén a férfiak javára mérhető komolyabb eltérés, a nők ugyanis átlagosan 13 százalékkal kapnak kevesebb nyugdíjat – ez 2014-ben körülbelül 16 ezer forintnak megfelelő összeget jelent –, ami nem meglepő azok után, hogy ilyen különbségek tapasztalhatóak a két nem közötti fizetések között.

Ennyivel keres kevesebbet ma Európában egy nő

Ennyivel keres kevesebbet ma Európában egy nő

A diplomás nők is kevesebbet keresnek

A legutóbbi statisztikák szerint a Magyarországon élő diplomás társadalomnak immáron több mint a fele nő, azonban még ennek ellenére még felső vezetőkként is lényegesen rosszabbul keresnek férfi társaikhoz képest. A szakértők úgy tartják, hogy azért alakulhatott ki ez a különös helyzet, mert a legtöbb családban általában nem a nők az elsődleges családfenntartók, vagyis a bértárgyalások során sokkal kompromisszumkészebbek annak érdekében, hogy dolgozhassanak. Problémaként kezelik továbbá azt is, hogy a politikai elitben ma még mindig túl kevés a nő, ez pedig jelentős hatást gyakorol a nők munkaerő-piaci helyzetére.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a témával kapcsolatban nemrégiben arról beszélt, hogy ma Magyarországon még mindig nem tekinthető teljesnek a női esélyegyenlőség, ezáltal még nagyon sok a tennivaló a nők jövedelmi helyzete kapcsán mind gazdasági, mind társadalmi, mind politikai tekintetben. Apró előrelépés és haladás ezen a téren, hogy a KSH adatai szerint a munkába álló nők száma az elmúlt három hónapban már folyamatosan meghaladta az 1,9 millió főt, ami azért számít rekordösszegnek, mert a rendszerváltás óta még soha nem mértek ilyen magas számot a nők foglalkoztatottságának tekintetében. A pozitív javulás elsődlegesen annak köszönhető, hogy több olyan családpolitikai intézkedés lépett hatályba az elmúlt hónapokban azért, hogy a kormány ezzel könnyíthesse meg a nők munkába állásának lehetőségét.

2048 megtekintés, 2 a mai napon