Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Egyre jobban terjed a magyar háztartásokban is a napelem

Könnyen lehet, hogy apránként a magyar kultúra és a mindennapok részévé válnak a napelemek, hiszen a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb bejelentései szerint évről-évre megduplázódik a háztartási méretű energiatermelésre alkalmas kiserőművek kapacitása és mennyisége, ami rendkívül pozitív változás a jövőre nézve.

A statisztikák alapján pedig egyértelműen kijelenthető, hogy a növekedés hátterében nem a szélerőművek vagy más alternatívák állnak, hanem a napelemes rendszerek számának és kapacitásának bővülése!

Már közel a 130 megawatt

Mivel kis ország vagyunk, ezért a napelemes rendszerek kapcsán egyelőre még korai lenne gigawattokban gondolkoznunk, ellenben a hivatal tájékoztatása szerint szégyenkezni így sincs okunk. Rendkívüli növekedés volt például az utóbbi egy évben az 50 kW feletti mérettartomány kapcsán a nem engedélyköteles kiserőművek számában, ami arra enged következtetni, hogy nőtt az igény az egyre nagyobb teljesítményű napelemek beépítésére.

Habár tény, hogy ebben a kategóriában lényegesen kiegyenlítettebb az egyes energiahordozók és energiafogók közötti eloszlás – magyarán a szélerőművek esetén is nőtt a nagyobb kapacitású változatok alkalmazása –, ugyanakkor a növekedés a napelemek kategóriájában volt a legjelentősebb.

Egyre jobban terjed a magyar háztartásokban is a napelem

Egyre jobban terjed a magyar háztartásokban is a napelem

Kijelenthető tehát, hogy a kizárólag háztartási felhasználásra szánt, kvázi otthoni naperőműveknek nem csak a darabszáma, hanem a teljesítőképessége is rendkívüli mértékben növekedett az elmúlt néhány esztendőben. Ha csak a 2013 és 2015 közötti időszakot vesszük alapul, akkor kijelenthetjük, hogy az összes teljesítőképesség évről-évre duplázódott, és tavaly év végén már megközelítette a 130 megawattos határt, ami idén év végére már talán a 150 megawattos is meghaladja majd.

A darabszám tekintetében egyébiránt a korábbi évhez hasonlóan leginkább az 5 kW alatti kiserőművek voltak a legnépszerűbbek, ezáltal a lakossági igényekre továbbra is inkább a kisebb teljesítményű, úgynevezett háztartási méretű naperőművek a jellemzőek.

Mik azok a háztartási méretű naperőművek?

A háztartási méretű naperőművek azok a kisebb feszültségű – vagyis 1kV-nál nem nagyobb –, hálózatra is rácsatlakoztatható kiserőművek, amelyeknek a csatlakozási ponton mért teljesítménye soha, és semmilyen körülmények között sem haladja meg az 50 kVA-t.

2008 megtekintés, 1 a mai napon