Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Hátborzongató női cipőfallal a feleséggyilkosságok ellen

Nem először került női cipő egy művész figyelemfelkeltő kampányának középpontjába. 2019-ben egy isztambuli művész, Vahit Tuna igyekezett felhívni a figyelmet a családon belüli erőszakok mértékére. A különleges női cipő kiállítás azonban nem egy múzeumban vagy valamilyen csarnokban, hanem egy épület falain kapott helyett.

Ezzel a megmozdulásával pedig azonnal bejárta az alkotása a világsajtót, amely annak üzenetéről is beszámolt.

A művész a négyszáznegyven fekete magassarkú cipőt azért állította ki, hogy ezzel szimbolizálja azokat a megölt nőket, akiket a férjük gyilkolt meg 2018-ban. Az országban ugyanis olyan durva a helyzet, hogy általánosan elfogadottá vált a gyengébbik nem fizikai bántalmazása, amelynek közel 450 nő esett egy év alatt áldozatul.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a korábbi években is hasonlóan magas volt a sajátságos kultúra miatt kialakult helyzet okozta elhalálozások száma, ám évről évre több nő esik áldozatul férjének.

Nem ez volt az egyetlen, figyelemfelkeltő cipős akció

cipofal

A művész úgy nyilatkozott céljaikról, hogy szánt szándékkal állították ilyen nagy épületre az elborzasztó alkotást, hogy azt mindenki lássa, aki arra elhalad. Így sokkal nagyobb figyelmet kap, mintha egy zárt teremben lenne elrejtve valahol. Hasonló tüntetésre egyébként már Belgiumban is sor került, amikor 10.000 ember demonstrált a nőkkel szembeni erőszak ellen. A brüsszeli tüntetés egy nemzetközi megmozdulás része volt és közel száz szervezet támogatta azt.

A brüsszeli megmozduláson a helyi bíróság előtt kiállítottak közel 100 vörös női cipőt, amely az elmúlt három évben halálesettel végződő családon belüli erőszak áldozatainak állított emléket. Hasonló megmozdulás volt Mexikó városban is, ahol szintén több száz pirosra festett női cipőt helyeztek el az aktivisták.

A helyi adatok szerint naponta 10 nő esik a saját párjának áldozatául és még mindig félnek a helyi nők felemelni a szavukat az otthoni erőszak ellen. Ezen kívül még több hasonló tüntetést is tartottam az amerikai kontinensen.

1041 megtekintés, 1 a mai napon