Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Történelmi érdekességek a fogászatról

A 18. század hajnalán a francia Pierre Fauchard feltalálta a fogtömést a fogszuvasodás kezelésére, és a fogpótlás területére merészkedett. Ő volt az, aki javaslatot tett a fogdeformitások kezelésére, valamint elefántcsont- vagy csontdarabok beültetésére.

A száj- és állcsontsebészet eme úttörő technikái miatt nevezte magát fogorvos-sebésznek, amit a többi ember is elismert, hiszen a “modern fogászat atyjának” tekintették.

Pierre döntő befolyással volt a fogszabályozás fejlődésére, majd tudását az 1728-ban megjelent A fogsebész című könyvébe foglalta össze, ami egy olyan értekezés, ahol részletesen meghatározza a fogak és az íny betegségeit, klinikai eseteket mutat be, sebészeti eszközöket és protéziseket tervez, valamint egy sor foghigiéniai ajánlást is tesz.

Megjelenik a fluorid és a fájdalomcsillapítás

1815-ben kezdték el használni a fluoridokat a fogszuvasodás megelőzésére, 1844-ben pedig a fogszuvasodás csökkentése érdekében fluorozták az ivóvizet. Szintén 1815-ben Levi Spear Parmly, aki a foghigiénia apostolaként vált ismertté, újra feltalálta és népszerűsítette a fogselyem és a fogpiszkáló használatát.

1842-ben Crawford Williamson Long amerikai orvos elsőként alkalmazta a kénes étert fájdalomcsillapítóként sebészeti célokra. 1846-ban kénes éter alkalmazásával sikerült végrehajtani egy fájdalommentes műtétet, amit egy hónappal később Dr. Oliver Wendell Holmes anesztéziának keresztelt el.

fogorvos

Az érzéstelenítés sebészeti célú alkalmazásának újabb lépése alig egy évvel később, 1847 novemberében következett be, amikor Dr. James Young Simpson felfedezte a kloroform érzéstelenítő hatását, amelyet egy Londonban végzett műtét során alkalmazott.

Megjelenik a röntgen is

Wilhelm Conrad Röntgen német fizikus 1895-ben fedezte fel a röntgensugarakat, miközben a katódsugarak által keltett ibolyántúli fluoreszcenciát vizsgálta. Az orvostudományban alkalmazott felfedezését nemcsak fogászati célokra, hanem az orvostudomány egyéb területein is alkalmazták.

Végül 1905-ben Alfred Einhorn német vegyész szabadalmaztatta a prokain-hidrokloridot, amelyet egyszerűen csak prokain néven ismertek, ami az első szintetikus helyi érzéstelenítő lett.

522 megtekintés, 4 a mai napon