Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Egészséged érdekében hallgass te is klasszikus zenét!

A zenének gyógyító ereje van, ezt már tudjuk egy ideje. De hogy pontosan miben is segítenek a legnagyobb zeneszerzők? Beethoven például képes csökkenteni a vérnyomásunkat? Esetleg Mozarttól jobban alszunk? Noha ezek a kijelentések, illetve költői kérdések talán abszurdnak tűnnek, összességében mégis kijelenthető, hogy igen, pontosan erről van szó. Az alábbiakban a témával kapcsolatos legeredményesebb kutatásokat gyűjtöttük össze!

Stresszoldó és hangulatjavító

A San Diegó-i Egyetem 2004-ben, egy átfogó kutatásban bizonyította be, hogy a klasszikus zene hallgatása rendkívüli mértékben képes csökkenteni az emberek vérnyomását, illetve stressz-szintjét is. A kutatásban várandós kismamák vettek részt, akik 30 percen keresztül, nyugodt környezetben klasszikus zenét hallgattak. A későbbi felmérések alapján arról vallottak, hogy a zenehallgatást követően sokkal kevésbé érezték magukat stresszesnek, és elmúlt lehangoltságuk, valamint szorongásuk is.

A Déli Metodista Egyetem még 2001-ben számolt be arról a kutatásról, amelyben képesek voltak bebizonyítani, hogy a klasszikus zene hallgatása rendkívüli mértékben hangulatjavító, sőt képes fokozni érzelmeinket is. A kutatók szerint azok a páciensek, akik rendszeresen hallgattak klasszikus zenét a kutatás részeként, sokkal nyitottabbá és közlékenyebbé váltak, ezen felül kiegyensúlyozottabbak lettek a mindennapokban.

Egészséged érdekében hallgass te is klasszikus zenét!

Egészséged érdekében hallgass te is klasszikus zenét!

Az egyik legmegdöbbentőbb kutatás a klasszikus zene kapcsán 2003-ban látott napvilágot, azt követően, hogy Londonban több metrómegállóban is rendszeresen klasszikus zenét játszottak az emberek számára. Másfél évvel később a hatóságok megdöbbenve tapasztalták, hogy a statisztikák alapján az érintett megállókban jelentős mértékben csökkent a lopások és a támadások számra, sőt mi több, még az általános vandalizmus is alaposan visszaszorult.

Fájdalmat is csillapít

Egy közel-keleti kutatás néhány évvel ezelőtt arról számolt be, hogy azok a koraszülött csecsemők sokkal gyorsabban növekednek, amelyek naponta legalább fél órán keresztül klasszikus zenét hallgatnak. Noha a kutatók máig nem tudták megmagyarázni a két dolog összefüggését, de úgy tartják, hogy a stresszcsökkentő hatás állhat a háttérben.

Brit kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk néhány évvel ezelőtt, hogy a klasszikus zene hallgatásával a fájdalomérzet is javítható, egyszóval a zene egyfajta természetes fájdalomcsillapítóként szolgál. A kutatás során gyomorműtéten átesett betegek számára sugároztak naponta fél órában klasszikus zenét, és az orvosok azt tapasztalták, hogy a zenét hallgató páciensek sokkal kevesebb fájdalomcsillapítót kaptak, mint azok, akik nem hallgattak zenét.

Több kutatás is bebizonyította továbbá, hogy a klasszikus zenét hallgatók nem csak jobban alszanak éjszakánként, hanem magasabb IQ-szinttel is rendelkeznek, mint mások, sőt mi több, az epilepsziások esetében enyhül a hatására a rohamok mértéke és száma is.

Fogyókúra tippek

2003 megtekintés, 1 a mai napon