Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Az építőiparba is új életet lehelhet a lakásfelújítás

Újabb reménysugár csillant fel az építőipar helyzetének javítása kapcsán, miután az Európai Unió egyre több olyan energiahatékonysági pályázatot hirdetett meg, amelyeknek következtében százmilliárdok kerülhetnek a magyar építőiparba.

Ennek megfelelően az Otthon melege program, vagy például a jegybank növekedési hitelprogramjának lakásfelújításokra vonatkozó kiterjesztése képes lenne arra, hogy ismét lélegeztető gépre kösse az iparágat. A folyamatot erősítik továbbá a társasházak már elindult pályázatai, amelyek tovább erősíthetik az építőipart.

Lakás-felújítási programok

Újítsa fel lakását újszerű tapéták alkalmazásával: www.tapetawebaruhaz.hu

A jelenleg futó programok közül az egyik legjelentősebb lakásfelújításhoz kötődő darab az Otthon melege program, amire április 30-tól lehet pályázni annak érdekében, hogy a társasházak energetikai korszerűsítést hajthassanak végre. A pályázat részeként az 5-60 lakásos épületek közösségei igényelhetnek nagyobb összegű támogatást, miközben pályázni a rendelkezésre álló forráskeret teljes kimerüléséig lehet.

Az építőiparba is új életet lehelhet a lakásfelújítás

Az építőiparba is új életet lehelhet a lakásfelújítás

A felújításokra nem csak azért van nagy szükség, hogy újra beindulhasson a hazai építőipar, hanem azért is, mert a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanok közel háromnegyede – ez majdnem 3 millió ingatlant jelent – energetikailag korszerűtlen és veszteséges. A jelenlegi tervek szerint ezen komolyabb változás következhet be az elkövetkezendő öt évben, hiszen erre a célra minden eddiginél több forrás áll majd a pályázók rendelkezésére.

Jelenleg például 120 milliárd forintos keretösszeg áll a lakosság rendelkezésére, amit 50 százalékos saját erővel, esetleg hitellel kiegészítve lehet igénybe venni. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az ebből származó felújítási és korszerűsítési munkálatokból legalább 240 milliárd forint folyna be a hazai építőiparba – főként a kis- és középvállalkozások által. Ez az összeg ezen felül lehetővé teszi a hazai lakásállomány egy jelentős részének energetikai korszerűsítését. A keretösszeghez ráadásul kiegészítőként jön 80 milliárd forint extra forrás, amit napelemek telepítéséhez lehet igényelni.

Egyre több támogatás jut felújításra

További jó hír, hogy minden évben egyre több támogatás jut majd energiahatékonyságra az elkövetkezendő időszakban – legalábbis az előző évekhez mérten. Ez azért lehetséges, mert a megújuló energia alkalmazása mostantól minden egyes operatív programban helyet kap majd. A magyar építőipar legnagyobb kihívása, de sokkal inkább legkomolyabb bevételforrása így nem kizárt, hogy az épület-felújítás, illetve korszerűsítés lesz, hiszen az Európai Unió a tagállamoknak évente 1,5 százalékos energiahatékonyság-javítást ír elő, aminek meg kell felelnie Magyarországnak is. Az építőipar így most epekedve várja, hogy egyrészt tömegesen kiírásra kerülhessenek az uniós pályázatok, miközben beindulnak a korábban betervezett állami beruházások is, amelyek szintén lendítenének az iparág helyzetén.

1960 megtekintés, 1 a mai napon