Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Van, ahol már múzeumbuszok szállítják a kultúrát

A kultúra terjesztése az uniókba tömörített államok miatt minden korábbinál fontosabbá vált az utóbbi években, hiszen az emberek, de sokkal inkább a fiatalabb korosztály nem csak általános – főként nemi – identitásaival nincs mindig tisztában, hanem kulturális hovatartozásával és gyökereivel is.

Márpedig tudjuk, hogy csak annak lehet jövőre, akinek múltja is van, és ha nem ismerjük meg saját múltunkat, kultúránkat és mindazt, ami körbevesz minket, akkor annak hosszabb távon beláthatatlan következményei lehetnek.

Kínában már érződik a változás

Ezt az állapotot elégelték meg Kínában, egészen pontosan a külön igazgatási területnek számító Hongkongban, ahol a diktatúra helyett inkább a nyugati világra jellemző szabadosság, de sokkal inkább szabadosság a jellemző, így a kultúra ismerete az ottani fiatalokban is háttérbe került. A hongkongi kormány ebből kifolyólag forradalmi lépésre szánta el magát a folyamat visszaszorításának érdekében, a kultúra terjesztése végett ugyanis speciálisan kialakított múzeumbuszokat állítottak hadrendbe a város utcáin, amelyek nem csak, hogy házhoz viszik a művészetet, hanem az utasok alaposan feldobhatják vele unalmas utazásaikat, miközben kulturális identitásuk és tudásuk is formálódik, bővül.

Van, ahol már múzeumbuszok szállítják a kultúrát

Van, ahol már múzeumbuszok szállítják a kultúrát

A helyiek által csak „buseum” névre hallgató jármű, ami a busz és a múzeum szavak angol megfelelőinek összeforrasztásából jött létre még a megálmodók szerint is kettős célt szolgál. Azon túl ugyanis, hogy a busszal az emberek közlekedhetnek, még azok számára is elérhetővé teszi a kultúra ápolásának és megismerésének lehetőségét, akik távolabb élnek Hongkong belvárosától, ezáltal nem, vagy csak nagyon ritkán tudnak aktívan részt venni a kulturális életben, a busz segítségével azonban szélesíthetik látókörüket. A múzeumbusz ugyanakkor másodlagos célként fórumként és bemutatóteremként is szolgálna, hiszen a fiatal, kortárs helyi művészet munkáinak is helyet adnának a járművek.

A diákokat tekintik célközönségnek

A múzeumbuszok megalkotói a külvárosi területek mellett – ahol az emberek ritkábban találkoznak kultúrával és kortárs művészettel – a célközönségnek leginkább a hongkongi diákokat tekintik, ezáltal a buszok egy része az oktatási intézmények körül jár majd. Az első járatok elindulását ráadásul még az idei esztendőben várhatják a kínaiak, hiszen a tervezők szerint szeptembertől, avagy a következő tanév kezdetétől állítanák szolgálatba az első kísérleti járatokat.

A múzeumbuszok kialakításába egyébiránt nem fektettek túl sok energiát a szervezők, mindössze a járművek belső teréből kiveszik az üléseket, hogy az utastér egy körbejárható kiállítótér lehessen. A tervek szerint minden egyes ilyen busz egy adott téma köré lesz felépítve, ezáltal minden egyes jármű más és más élményeket garantál majd. Az ötletgazdák abban reménykednek, hogy ezzel a módszerrel évente több százezer embernek adhatnak át mélyebb kulturális ismereteket.

1925 megtekintés, 1 a mai napon