Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Muzeális értékű traktorok

Bizony egy ilyen manapság is használatos és népszerű haszongépjárműveknek is megvan a maga története és múltja. Nagyon sok régi old timer traktort lehet találni, ha ez ember jobban körülnéz.

Minden féle korokból, minden féle nemzetekből és nemzedékből akadnak a múzeumokban nézegetni való haszongépjárművek is. Mint Stuttgartban a Mercedes múzeum, idehaza is akad az Újpetre melletti hangárban egy traktor múzeum, ahol a gépek színe java és ritkasága megtalálható. Az ide látogatók biztosan hasznos élményekkel gazdagodnak majd.

Megtalálható a hölgyek kedvence a szép piros és áramvonalas Porsche traktor, de itt látható a világ legelső benzinmotoros erőgépe is. Mint ahogy sok minden féle találmányban, ebben is benne van a magyarok keze, mivel ezt a modellt a makói születésű Galamb József tervezte.

A palettán megtalálható még az orosz Vlagyimirec, de az itthoni gépekből a Dutra és a Hoffer traktorok, valamint az NDK-s Zetorok is képviseltetik magukat. Három tucat traktor között nézelődhetünk a hangárban, és biztosan mindenki megtalálja a saját maga kedvencét.

Aratási ünnepségek 

magyartraktor

Nem csak idehaza, de azokban az országokban, ahol a földművelés nagyban része a gazdaságnak, szinte mindenhol tartanak aratási ünnepségeket. Ilyenkor felvonultatják a traktorok színe javát is a legkisebb falvaktól a nagyvárosokon át, mindenhol.

Előkerülnek a régebbi, sőt kezdetleges modellek is, mind Olaszországból a Porsche, vagy a Lamborghini traktorok, vagy Amerikában is az ős öregnek számító, de még mindig tökéletes gépeket gyártó John Deere gazdasági járművek. Kivonulnak az utcára a kisgyerekektől kezdve egészen az aggastyánokig minden ember, hogy az aratást és a gazdasági ágazatokat ünnepelje.

Ki hinni, hogy még egy ilyen régi és hétköznapinak számító tárgynak, mint a traktor, tartanak ünnepséget? Pedig a gazdáknak igazi kincsek ezek a járművek, hiszen nagyban megkönnyítik a munkát a földeken és az állattartásban is. Nélkülük sokkal lassabb és körülményesebb lenne az aratás, szántás-vetés művelete, valamint az állatok takarmányozása is.

De ha egy új majort szeretnénk építeni, akkor a földmunkálatok is sokkal gyorsabbak egy ilyen géppel, ha a traktor emelőkarjaira szerelünk egy-egy markoló lapátot.

606 megtekintés, 2 a mai napon