Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Kiemelkedően nagy szerepet játszik a zene a demencia megelőzésében

Christo Pantev a Rotman Research Institute neurológusa, és egyben a világhírű demencia kutató nemrégiben egy friss tanulmányban összegezte azokat a megfigyeléseit, amelyek a betegség és a zene kapcsolatát elemezték. Christo ugyanis ismét meglepődött azon, hogy azok a páciensei, amelyek rendszeresen játszanak valamilyen hangszeren, általánosságban sokkal életerősebbek és aktívabbak, mint azok, akik nem ismerik a zene gyógyító erejét.

A zene szerepe

A professzor már évek, sőt évtizedek óta próbálkozik azzal, hogy bebizonyíthassa a világ számára, a zene mennyire jó hatással van a szervezetünkre abban az esetben is, ha a cél a demencia megelőzése, lévén a dallamok képesek megváltoztatni az emberi agyban a neuronális összeköttetések rendszerét. A szakember legutóbbi eredményei alapján az a sok-sokórányi gyakorlás és zeneszerzés, ami hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy képzett, jó zenésszé váljanak, olyan előnyökkel is járnak, amelyek messze felülmúlják a zenélés puszta örömét.

Pantev legnagyobb problémája az volt, hogy még ő sem tudta: konkrétan lehetséges-e mesterségesen, tréning segítségével funkcionális agyi szerkezetet kialakítani. A professzor saját tapasztalatából tudta ugyanis, például a hegedüléshez a bal kéznek lényegesen ügyesebbnek kell lennie, mint a jobbnak, és mivel gyerekkorában hegedülni tanult, saját magán kezdett el kísérletezni, és újra elővette a hegedűt. Eredményei azt mutatták, hogy naponta több órányi gyakorlás képes volt óriási idegrendszeri elmozdulást előidézni az agyban, amit speciális mérőműszerek segítségével képes volt bizonyítékokkal is alátámasztani. Ezzel tehát bebizonyította, hogy a zene, illetve a zenélés ténylegesen és konkrétan hozzájárul ahhoz, hogy agyunk fejlődhessen!

  • Ha leszeretne fogyni, akkor nézze meg ezt: megnézem

Újabb vizsgálatok következtek

Ezek a felfedezett új utak tökéletesek voltak ahhoz, hogy Pantev újabb területeken kezdjen el vizsgálódni, így bebizonyította, hogy az emberi agy fiatalabb korban sokkal könnyebben alakítható. Ezáltal gyerekekkel kezdett el kísérletezni úgy, hogy zenei képzésben részesített néhány fiatalt, akik vállalták, hogy két éven keresztül bejárnak hozzá a vizsgálatokra. A fentiekben kikísérletezett módszerekkel és műszerekkel bizonyítást nyert, hogy a hasonló intelligenciaszinttel és háttérrel rendelkező, de nem zenélő diákok, a zenei oktatásban részesülőkhöz mérten sokkal rosszabb teljesítményt nyújtottak az agyi aktivitás területén, és pont azokon a területeken, amelyeken a demencia idősközben támadásba lép.

Kiemelkedően nagy szerepet játszik a zene a demencia megelőzésében

Kiemelkedően nagy szerepet játszik a zene a demencia megelőzésében

Pantev ekkor döntötte el, hogy addigi eredményeit a demencia irányába fordítja, ezáltal ma már konkrét elméletek és bizonyítékok vannak a kezében azzal kapcsolatban, hogy a zenei oktatás segítségével az időben észlelt demencia esetén képes olyan hatásokat elindítani az agyban, amelyek lelassíthatják, esetenként meg is állíthatják a probléma romlását és kifejlődését.

3199 megtekintés, 1 a mai napon