Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Hitelből alakul kulturális központtá a fehérvárcsurgói Károlyi kastély

Nagyobb összegű hitelből, és mintegy 463 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatásból újulhat meg, illetve válhat kulturális központtá, ezáltal a regionális kultúra egyik centrumává a fehérvárcsurgói Károlyi kastély főépülete. Károlyi György az örömteli esemény kapcsán elmondta, hogy a pályázatokon elnyert pénz csak a rekonstrukció mintegy 80 százalékát fedezi, ugyanakkor hitelből és egyéb forrásokból kiegészítették a szükséges összeget.

Felújítás az eredeti állapotnak megfelelően

A kastély felújítási munkálatait Károlyi József, a grófi család leszármazottja, avagy Székesfehérvár és Fejér vármegye valamikori főispánjának unokája felügyeli, aki kiemelte, hogy a turisztikai célpontok fejlesztésére és felújítására irányuló pályázatuk sikeresen túljutott már a második fordulón is, így megtörtént a támogatási szerződés aláírása, miközben lebonyolításra került a közbeszerzési eljárás is. Ennek részeként már kiválasztásra került a felújítás kivitelezője, akik november közepén megkezdték az U-alakú kastély épületének középső részén elhelyezett főszárny teljes belső rekonstruálását.

A felújítás során a kivitelezők arra törekednek, hogy a kastélyt maximálisan vissza tudják állítani az eredeti állapotba, ezáltal minden egyes terem a maga pompájával és funkciójával tudja reprezentálni az egykori grófi család mindennapjait. Az első ütemben ennek részeként megújul a könyvtár, az ebédlő és a szalonok is, de kialakításra kerülnek az egykori családi emlékekből történelmi díszlakosztályok, ugyanakkor nem hiányozhatnak természetesen a kastély- és családtörténeti kiállítások sem. A jelenlegi tervek szerint tavasszal újulhat majd meg a teljes hátsó homlokzat, a kapubejáró, de rendbehozatalra kerül még a nyárig az épület infrastruktúrája is.

Ezekkel a tennivalókkal a kastélyépület több mint másfél évtizede tartó rekonstrukciós munkálatai végérvényesen befejeződnek, ezáltal a lenyűgöző épületegyüttes a teljes díszudvarral együtt megújulhat, és egykori pompájában tudja fogadni a látogatókat.

Hitelből alakul kulturális központtá a fehérvárcsurgói Károlyi kastély

Hitelből alakul kulturális központtá a fehérvárcsurgói Károlyi kastély

A hitel mellett a Károlyi család is segíti a felújítást

A valamikor csodálatos épület az államosítást követően kezdett el romos állapotba kerülni, miután előbb üdülőként, majd menekültszállóként és nevelőotthonként is szolgált évekig, de a rendszerváltás utáni években éveken át lakatlanul állt, állapota pedig súlyosan megromlott, és nem csak a környező díszudvar, hanem a kastély épülete is kis híján az enyészeté lett. A teljes felújítás eddig egyébiránt 5 milliárd forintos büdzsét emésztett fel, amelynek jelentős részét hitelből fedezék, de mintegy negyedét vissza nem térítendő állami támogatás adta, a fennmaradó részt pedig a Károlyi család személyes vagyonából tudták finanszírozni.

A csodálatos kastély a felújítás mellett ezen túlmenően egy egészen új funkciót is ellát, ebből kifolyólag egy kulturális centrumként üzemel majd. Azon túl ugyanis, hogy a Közép-európai Kastélyok Útjának egyik állomása lett, a rendkívül nívós Európai Kulturális Találkozó Központ címet is megkapta, hiszen falai között egész évben tudományos és kulturális rendezvények tucatjai kerülnek megszervezésre. Az épület egyébiránt egykoron a Károlyi család vidéki rezidenciája, mondhatni nyaralója volt, amelyet barokk stílusban építettek fel 1844-ben, Heinrich Koch bécsi építész tervei alapján, amelyet Ybl Miklós neo-klasszicista stílusában építettek át a későbbiekben. Felújítási munkálatai 1991 óta zajlanak.

1779 megtekintés, 1 a mai napon