Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

A túlgondolás, mint a nyugodt élet egyik gátja

Napjaink kultúrájában igen kevesen vannak azok, akik kiegyensúlyozott, nyugodt életet élnek. Sokszor a nyugalom gátjai pedig önmagunk vagyunk, a környezeti kihívásokra adott olykor téves válaszaink.

A negatív gondolkodás is egy igen sokakat érintő probléma, ami akár szociális szorongáshoz is vezethet. Ilyenkor pedig érdemes a dolgok mögé nézni és mielőtt nyugtatók, gyógyszerek szedésébe kezdenénk, alaposan feltérképezni, hogy mi is állhat a háttérben és hogy mi lehet a megoldás.

Számos olyan negatív gondolkodási minta létezik, amely szerepet játszhat a szorongás fenntartásában. Ezeket a mintákat kognitív torzulásoknak nevezzük. Ezek olyan irracionális vagy eltúlzott gondolkodási minták, amelyek olyan problémák kialakulásához vezethetnek, mint a szorongás és a depresszió.

Az ilyen gondolkodási minták hozzájárulhatnak a negatív érzelmek megerősítéséhez, és valószínűbbé teszik, hogy az emberek negatívan tekintsenek önmagukra és a világra.

A szociális szorongásos zavarhoz hozzájáruló kognitív torzulások egyike a mindent vagy semmit típusú gondolkodás. Ez azt jelenti, hogy a dolgokat két szélsőség szempontjából látjuk: vagy teljesen jók, vagy teljesen rosszak. Nincs a kettő között semmi.

tulgondolas

Ilyenkor túl nagy hangsúlyt fektetünk a hibákra, felnagyítjuk félelmeinket, miközben minimalizáljuk saját megküzdési képességeinket. Gondolhatjuk, hogy valami baj van velünk és helyezhetjük a hangsúlyt arra, hogy ki mit gondol rólunk. Ez azt jelenti, hogy feltételezéseket teszünk arról, hogy mások mit gondolnak. Az ilyen emberek gyakran saját félelmeiket vetítik ki arra, hogy mások szerintük hogyan értékelik őket.

A szociális szorongás egyik tünete lehet a túlzott általánosítás is. Ez azt jelenti, hogy egy negatív tapasztalatot minden jövőbeli tapasztalatra alkalmazunk. Egyetlen eset alapján feltételezünk viselkedési mintát, ez pedig jelentős korlátokat okoz az emberek életében.

A tünetek leküzdése érdekében hasznos, ha azonosítsuk és tudatosítjuk magunkban a negatív gondolatot és megpróbáljuk azt hasznosabb, pozitívabb gondolattal helyettesíteni.

38 megtekintés, 3 a mai napon