Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Megfér egymás mellett a kultúra és a fejlődés?

2021-ben is sokszor hallani, hogy valami tipikusan magyar. Rengeteg szervezet dolgozik azon, hogy fenntartsanak bizonyos népi hagyományokat, ételeket, táncokat, épületeket, ruhákat, egyszóval a kultúrát. De vajon ez azt jelenti, hogy nincs helye az újításoknak?

Mindenki ismer olyan embert, aki a régi ősi magyarságnak él, legalábbis szerinte. Ezek a kultúraimádók azonban általában panelházakból írják a véleményüket egy internetes oldalon, és lehet, hogy jurtát is csak képen láttak (tisztelet a kivételnek!).

Tény és való, hogy minden országban figyelmet kell fordítani arra, hogy megőrizzük a régi kor hagyományait és elemeit, de ettől még nem kell mindenkire ráerőltetni valamit. Ott van például a ruházat. Szép a népviselet, de nem szívesen viselnénk mindennap, és a metrón is biztosan megbámulnának élte.

A kultúra az építészetben

Ugyanígy beszélhetünk a házakról is. A mai családok nem fognak jurtában élni, ahogy a sátorozás is esetleg évente egyszer esedékes, de azt is vakációnak hívják. A kultúra mellett sokkal fontosabb az, hogy megtaláljuk a természetközeli élet lehetőségét, hiszen erről szól az ősi magyarság.

konnyuhaz

Ma már nem kell hatalmas dolgokra gondolni, kis lépésekkel is védhetjük a Földet, és hozzájárulhatunk a megőrzéséhez. A minőségi szigetelés, a lámpák lekapcsolása, a műanyag kiszorítása mind hozzátartozik ahhoz, hogy gondoskodjunk a kultúráról, nem kell az erdőbe költöznünk azért, hogy másoknak bizonyítsunk.

És mi van akkor, ha lehetőségünk van elhagyni a várost, és kimenni falura? Ebben az esetben élvezzük ki a szabadlevegőt, és válasszunk olyan házat, amivel sikerül folytatni a fenntartható életet. Ma már kevesen élnek vályogházban, pedig a hagyományok azt követelnék meg. Ehelyett a házak nagy része téglából épül, és lassan megjelennek a könnyűszerkezetes készházak is.

Ki számít így magyarnak? A kérdés helyesen így hangzana: ki számít embernek? Mindenki saját maga dönti el, hogy mit érez legbelül. Szerencsére az érzéseinket nem kell kiplakátolni sehová, úgyhogy nyugodtan követhetjük a fejlődést, ez nem fog a kultúra kárára menni.

Variosystem.hu

553 megtekintés, 2 a mai napon