Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

Egy kis betonkultúra, avagy a legnépszerűbb építőanyag története

A beton története a közhiedelemben talán úgy él, mint egy néhány évtizedes, maximum évszázados találmány, ami elsődlegesen talán annak köszönhető, hogy Magyarországon a második világháború előtt az átlagos épületeknél nem használtak betont, a vályogházakat ugyanis sárból és agyagból döngölték, cement hozzáadása nélkül.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy más kultúrákban ne használtak volna már betont évszázadokkal ezelőtt, sőt mi több, a beton történetét nem évszázadokban, hanem évezredekben mérhetjük, ezáltal érdemes felidézni egy kicsit, hogy honnan is indult hódító útjára ez az erős építőanyag.

A rómaiak tehetnek mindenről

Noha más civilizációkban is alkalmaztak már különféle kötőanyagokat az építkezések során, a mai betonhoz leginkább hasonlító anyagot a rómaiak kísérletezték ki, akik már akkoriban is egészen hasonló módon készítették a habarcsot, mint manapság. Az időszámításunk szerinti első században a rómaiak már bizonyítottan alkalmazták a betont építkezéshez, ugyanakkor néhány alkotóelem tekintetében még más összetevőket alkalmaztak, így például alumíniumtartalmú- és vulkáni kőzeteket is hozzákevertek a habarcshoz, illetve a tengervíz, valamint az abban megtalálható só is fontos szerepet játszott a kötésben.

A rómaiak betonja bizonyítottan sokkal keményebb volt, mint a ma ismert falazó anyag, ennek megfelelően lényegében mesterséges sziklákat tudtak alkalmazni, amelyekből a mai napig is álló, létező, valamint tartó utakat, színházakat, templomokat, valamint egyéb történelmi épületeket húztak fel.

Egy kis betonkultúra, avagy a legnépszerűbb építőanyag története

Egy kis betonkultúra, avagy a legnépszerűbb építőanyag története

A beton ma is szinte csak természetes anyagokból tevődik össze, ez pedig nyilvánvalóan már a római korban is így volt, noha a recept, valamint az elkészítés módja a fenntarthatóság, illetve a nagyobb mennyiségű termelés miatt megváltozott. A rómaiak például sokkal alacsonyabb hőmérsékleten égették a cementet, mint a modern gyárak, de nyilvánvalóan nem is állt a rendelkezésükre annyi, főként kémiai és fizikai ismeret, mint amennyi a mai cementgyárak számára.

A beton alkalmazása

A beton akkoriban is már az egyik legnépszerűbb építőanyag volt, hovatovább sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett, mint manapság, hiszen akkoriban a fán és a sziklákon kívül nem léteztek ilyen-olyan téglák, amelyeket építésre lehetett használni. Ennek megfelelően, ha valaki igazán tartós házat szeretett volna építeni magának, akkor a betont választotta, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy a rómaiak legnagyobb épületei, amelyeknek még ma is a csodájára járhatunk, mind ebből a kemény, már-már sziklaszilárd építőanyagnak köszönhetik tartásukat, és a természet erőivel szembeni ellenállásukat. Mindezt ráadásul ma is kivitelezhetjük, akár otthonunkban is, hiszen a római építészek egyetlen olyan alkotóelemet sem kevertek hozzá az általuk alkalmazott betonhoz, amit ma ne találhatnánk meg a természetben mi is.

1886 megtekintés, 2 a mai napon