Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

A térkő története, a rómaiaktól napjainkig

A beton viszonylag egy friss találmány, azonban az utak és terek leburkolására az igény nem újkeletű. Ha tippelnünk kéne, lehet, hogy egyből a rómaiakra gondolnánk, akik talán először álltak elő a térkő ötletével már időszámításunk előtt.

Nemcsak ezt, de nagyon sok más felfedezést is sikeresen alkalmaztak, így nem csoda, hogy a leburkolt utat is jól megoldották. A saras, egyenetlen utakon bárkinek nehéz a közlekedés még mai viszonylatban is, nemhogy akkoriban. Főleg, hogy a katonáknak gyorsan, hatékonyan kellett haladni, muszáj volt előjönniük valami megoldással.

Precíz és tartós megoldás

A rómaiak olyan precizitással és olyan minőségben terveztek már Krisztus előtt 500-ban, hogy az általuk kirakott utak nagy része még mindig áll. Annyira bevált az utak ezen módon való kiépítése, hogy Európa-szerte alkalmazták a technikát és egészen az 1950-es évekig jól működött, azokban az években azonban átváltottak a betonra.

A második világháború miatt látványosan, használhatatlanul megsérült utakat gyorsan kellett helyrehozni. A németek 1970 környékén tökéletesítették az egymásba kapcsolódó cementblokkokat, amiket manapság is rengeteg helyen láthatunk.

terko

Ez a technika csakhamar olyan népszerű lett, hogy nemcsak Európában, de világszerte egyre többen használták, eljutott Afrikába, Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra is. Az egymásba kapcsolódó térkő hódítását egyértelműen kiérdemelte, hiszen nemcsak pénzügyileg kedvező, de egyszerűen varázsolja igényessé a külső tereket.

Persze ettől függetlenül nem csak cement térkövet használhatunk, hiszen a kőből készült térkövek is kifejezetten széppé és egyedivé tudják tenni a környezetüket, ezért használják őket előszeretettel sétálóutcákban és medencék mellett.

Széles és színes kínálat

Nem csak a formájuk, de a kő típusa is meghatározza a hangulatot. Mészkövet, gránitot és homokkövet is előszeretettel használnak. A választás pedig, hogy milyen külsőt szeretnénk a térnek, igazán rajtunk múlik. A térkő mellett sok előny szól, a tartósság és az esztétikai sokszínűsége mindenképp ezek közé sorolható. A felhasználás módja is sokféle lehet, így legyen szó akár teraszburkolatról, akár kerti járdáról vagy kocsibeállóról, érdemes megfontolni a térkő választását.

691 megtekintés, 2 a mai napon