Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

A Rock and Roll zene története

A könnyűzenei műfaj még a II. világháború után robbant be a köztudatba, ami nem várt kulturális forradalmat okozott szerte a világon. A rock zene erősen növelte a szülők és gyermekeik közötti szakadékot. A lázadó kamaszoknak a zene lehetőséget nyújtott a bennük szunnyadó életérzés kimondására.

A zene nem csak egyszerűen nekik, hanem róluk szólt. Megjelent egy új viselkedési kultúra, egy új öltözködési stílus. Elsőként a rock az anyaországban, Amerikában robbant és terjedt elképesztő sebességben, majd Anglia is hamar átvette, majd később Európa is, ahol mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvend.

A kezdetek

1954.04.12.-én Bill Haley: Rock Around The Clock száma teljesen ellentétes volt az addigi kor lágy, érzelmes dalaihoz képest. Ekkor vált ismerté Frank Sinatra is. Az 1960-as évek végére gyakorlatilag az egész világon ismert lett.

A rock and Roll jellemzői

A Rock and Roll zene története

A rock alapja az elektromos gitár, ami az egész hangzását meghatározza. Az elektromos gitárt egy basszusgitár kíséri, amit azelőtt még a jazzben használtak. Másik meghatározó zenei eszköze a dob és cintányér. Nem meghatározó, de ma már szinte elengedhetetlen valamilyen klaviatúra, ami annak idején még zongorát, ma már szintetizátort jelent. Az ezen műfajt játszó együtteseket a szlengben bandának hívják. A létszám 3-5 között mozog.  A jazz-től abban különbözik, hogy egyszerűbb a dallamvezetés és egyszerűbb ritmusokat tartalmaz. A rock egyszerű hármashangzatokat használ, fordítások nélkülözésével, ezért gyakran használnak kvint- és oktávpárhuzamokat, ami egy klasszikus összhangzatban tiltva van.

A rock zenei számok egyszerű 4/4-es, egyenes alapokra komponáltak repetitív, monoton 2-4-es dob kíséretében.  A dob a 2. és a 4. leütést hangsúlyozza. A dallamok legtöbbször modális skálákat használnak, gyakori az eol-skála, dór és mixolíd alkalmazása. Az akkordmeneteket tekintve terc, kvart és kvint lépések vannak, esetenként disszonanciával.  Nem az elejétől fogva, de nem sokkal kirobbanása után felvették a verze-refrén formát. Azóta sok más stílussal keveredett és vett át stílusokat a rocknak, mára több válfaja is van.

2700 megtekintés, 2 a mai napon