Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Kattintson IDE!
Hirdetés feladása

A matyó hímzés rövid története

A matyó hímzés az Alföld északi tájegységére, az kifejezetten Matyóföldként ismert régióra jellemző sajátosság. Egyik legfontosabb, mondhatni központi lelőhelye Mezőkövesd, Szentistván és Tard, mely településeken már legalább 200 éve űzik ezt a különleges textildíszítési eljárási módot.

A matyó hímzés kialakulása

Bár Matyóföldön már több évszázados hagyománya van a hímzésnek, azonban a sajátosan matyó megoldások csak a 19. század közepétől különöltek el drasztikusabb mértékben a környezetüktől, illetve a környező tájegységektől. Ennek az oka nem ismert, ellenben előidézője határozottan a színpompás viseletek megjelenése, aminél gazdagabb színvilágú hímző-kultúra azóta sem született hazánkban. A matyók az első években leginkább a lepedők végeit, az ingujjakat és a kötényaljakat díszítették hímzésekkel, és eredetileg csak és kizárólag piros, kék, fekete, zöld és sárga fonalat használtak ehhez.

Később azonban színtáruk folyamatosan gyarapodott, ezáltal megjelentek az említett alapszínek különféle árnyalatai, valamint a lila is bekerült a felhozatalba. Kezdetben a matyó hímzés legismertebb motívumai a matyórózsák, a szívrózsák, a cipők, a madarak, a csigavonalak és a cserfarózsák voltak, de hamar megjelennek a tulipánok és a bimbók is.

A matyó hímzés rövid története

A matyó hímzés rövid története

A matyó hímzés fejlődése

Miután kezdetben a matyó hímzést leginkább a virágtöves laza szerkezet, az erősen naturalisztikus ábrázolásmód jellemezte, ezért egyre több és egyre különfélébb motívumok jelentek meg a matyók kezei alatt, így elsőként például a pünkösdirózsa, amit olyan sajátosan ábrázoltak, hogy nem véletlenül matyó rózsaként vált ismertté, ezáltal pedig a legjellegzetesebb motívummá is ezen a tájegységen. A legnagyobb különlegessége az, hogy a középen elhelyezett nagy rózsát alul és felül egyaránt kisebb motívumok egészítik ki.

A matyó hímzés fejlődésével egyébiránt egyre jobban elterjedtek az újabb stílusú vászonhímzések szín- és formavilágai, amelyek határozottan a szűcshímzésekből származtak. A matyó hímzés mára az ország leggazdagabb és legváltozatosabb szín- és motívumvilággal rendelkező típusává vált, legyen szó akár a női, akár a férfi ruházatokról. A hímzett viseletet a környéken az ötvenes évekig hordták, utána azonban elhagyták a hétköznapokból.

Írta: cegespolo.eu – Gépi hímzés céges pólóra

2444 megtekintés, 2 a mai napon